Hannah Wallen: Omgaan met een onterecht “noodcontactverbod”

H

Translated By Not Faber451

Nederlandse vertaling van Hannah Wallens artikel ‘Handling a wrongful “emergency” restraining order’. Aangezien dit artikel is geschreven voor een Amerikaans publiek, is het verstandig om met je advocaat te overleggen wat hier van toepassing is. Het origineel is hier te lezen:

https://www.honeybadgerbrigade.com/2016/02/05/handling-a-wrongful-emergency-restraining-order/

Update en herpublicatie van een post op Breaking the Glasses over hoe je je kunt voorbereiden op het aanvechten van een tijdelijk noodcontactverbod, ook wel bekend als een straatverbod, dat is aangevraagd door een wraakzuchtige of manipulatieve ex.

Ten eerste, begin met het belangrijkste: regel rechtsbijstand. Probeer dit niet af te handelen zonder advocaat. De rechtbank is het traagste en ingewikkeldste systeem na het belastingstelsel en je komt hier niet in je eentje doorheen. Je tegenstander doet dat waarschijnlijk ook niet. Als ze je beschuldigt van mishandeling, heeft ze een leger aan ondersteuning. Vrienden en familieleden schieten te hulp om de jonkvrouw in nood te redden. De rechtbank is vanaf het begin partijdig in haar voordeel, maar ze heeft ook toegang tot slachtofferhulp en, afhankelijk van haar inkomen, gratis rechtsbijstand. Deze mensen zullen je verpletteren als je het tegen ze opneemt zonder een adviseur die een expert is in de wetten van jouw staat en bekend is met de plaatselijke rechtbank. Je hebt absoluut een advocaat nodig.

Ten tweede, vermijd elk contact met de aanvrager. Zelfs toevallig contact kan als een overtreding worden gezien. Dit betekent dat je plekken moet vermijden waarvan je kunt vermoeden dat ze daar kan zijn, maar ook dat je elke kans dat je per ongeluk contact met haar opneemt moet elimineren.

 • Wis haar e-mailadres uit de adresboeken van al je accounts.
 • Ontvriend haar op elke sociale site waar je lid van bent. Blokkeer haar toegang tot jouw posts indien mogelijk, zoals op Facebook. Ontvriend en blokkeer (indien mogelijk) ook al haar familieleden die je volgt. Ontvriend iedereen uit haar vriendenkring waar je niet close mee bent. Hier vallen ook gemeenschappelijke kennissen onder die je aardig vindt, maar waar je niet mee omgaat. Hier vallen ook gemeenschappelijke vrienden onder die je niet echt vertrouwt en die haar mogelijk helpen door je bespioneren of in de val te lokken.
 • Wis haar nummer en de nummers van haar familieleden uit de contactenlijst van je mobiele telefoon en je vaste telefoon.
 • Gebruik voicemail of een antwoordapparaat om je telefoontjes te screenen. In sommige staten kun je in overtreding zijn als zij je belt en jij met haar praat als je opneemt. Je kunt zelfs in overtreding zijn als haar telefoon jou belt vanuit haar broek- of jaszak en jij opneemt. Als ze je belt, noteer dan de datum en het tijdstip waarop ze belde en bewaar haar eventuele berichten als bewijs dat ze geprobeerd heeft contact met je op te nemen nadat ze een contactverbod had aangevraagd.
 • Zeg niets over deze situatie in het openbaar. Zoek hulp bij individuen die je vertrouwt en die je kunnen helpen, maar beperk je tot de harde feiten: Waar je van wordt beschuldigd, waar je je zorgen over maakt en hoe ze je kunnen helpen om je zorgen te verlichten en een onterechte veroordeling te voorkomen. Praat niet over je leed en frustraties met iemand die wat je zegt onbedoeld kan “lekken” naar je ex, inclusief vrienden en familieleden die haar kennen. Als je er echt met iemand over moet praten, doe dat dan met je huidige partner, een betrouwbaar familielid of een professionele hulpverlener. Vraag je deelgenoten alles wat je met hen bespreekt over het verbod geheim te houden en zorg ervoor dat je er alleen over praat met mensen waarvan je weet dat ze dat ook zullen doen. Alles wat je tegen anderen zegt over haar, het contactverbod of het effect ervan op jouw leven kan worden opgevat als laster of treitergedrag.

Als je kinderen hebt die bij haar wonen, kun je ze niet bellen, niets naar ze opsturen en ze niet bij hen thuis of op school bezoeken of ophalen. Je kunt geen contact met ze hebben op een manier die er onbedoeld toe kan leiden dat je contact met haar hebt. Als je een bezoek- of omgangsregeling hebt, regel dan via de rechtbank dat een vriend of familielid die je vertrouwt de kinderen naar jou toe brengt. En ja, het is mogelijk dat ze de kinderen niet mee laat gaan met je vertegenwoordiger, vooral als er geen vertegenwoordiger is opgenomen in de voogdijregeling. Je kunt hierdoor een maand mislopen in de bezoek- of omgangsregeling met je kinderen, maar dat is beter dan de tijd die je misloopt als ze je toewijding aan hen gebruikt om je op te sluiten. Leg het vast als dit gebeurt.

Nu komt het moeilijkste: Neem je telefoon niet op en bel je kinderen niet terug als ze je bellen terwijl het tijdelijke contactverbod nog loopt, ook niet als ze inspreken dat het mag van je ex. Noteer de datum en het tijdstip van het telefoontje of de telefoontjes in kwestie en bewaar eventuele berichten die ze inspreken. Het kan onschuldig zijn, maar als dat niet het geval is, kan communiceren met hen worden behandeld als een poging om contact met haar op te nemen. Een vexatoire eiser die je erin wil luizen zal je kinderen gebruiken om je te pakken te krijgen. Als ze echt psychotisch en/of gewetenloos is, zal ze hen geestelijk manipuleren om je te pakken te krijgen. Als je dat laat gebeuren, zullen ze daar meer onder lijden dan onder de tijd die jullie verliezen tijdens deze beproeving.

Vertrouw geen enkel contact met haar vriendenkring of familieleden, zelfs niet als jullie vrienden waren voor het contactverbod. Als er misbruik wordt gemaakt van het contactverbod, kunnen ze je in de val lokken door onbedoeld contact met je ex te veroorzaken of de schijn van contact met je ex op te wekken. Als je een familielid van je ex belt of thuis bezoekt, kan je ex later beweren dat zij daar ook was en je laten arresteren, zelfs als er geen interactie of contact was.

Bekijk het op deze manier: Je ex is lava. Elke plek waar ze kan zijn is lava. Mensen met wie ze omgaat zijn lava. Haar activiteiten zijn lava. Sociale sites die ze gebruikt zijn lava.
Blijf van de lava af, of je brandt je vingers.

Ten derde, totale en volledige ontwapening. Hou je aan de wetten rondom vuurwapenbezit en verwijder ook alles dat voornamelijk als wapen bedoeld is uit je huis, zelfs wapens die decoratief zijn en niet gebruikt kunnen worden. Als je wapens hebt die erfstukken zijn (zoals iemands ceremoniële legerzwaard of bajonet zonder vuurwapen), een religieuze betekenis hebben (zoals een wiccan athame) of verzamelobjecten zijn, laat dan een vriend of familielid die je vertrouwt ze tijdelijk in bewaring nemen. De enige messen in je huis moeten zijn om mee te koken. Hou zelfs geen zakmessen of briefopeners. Maak een lijst met wat je vertrouwenspersoon voor je moet bewaren en zet er allebei je handtekening op. Laat deze lijst notarieel bekrachtigen indien mogelijk. Dit is je bewijs dat deze voorwerpen niet in jouw bezit zijn, ook al ben je nog steeds de eigenaar.

Haal alles uit je kleren en uit je auto dat als wapen kan worden gezien. Hieronder vallen zelfs de kleinste zakmessen, de meeste sportattributen (sommigen kunnen worden gezien als slagwapens), elk stuk gereedschap dat je niet meteen nodig hebt, kortom alles waarvan gezegd kan worden dat je het wilt gebruiken als steek-, snij- of slagwapen. Als je een gereedschapsschuur hebt, doe er dan een hangslot op. Vertrouw de sleutel toe aan dezelfde persoon aan wie je al je wapens hebt toevertrouwd zolang deze zaak nog loopt.

Als je een zakmesje of flessenopener aan je sleutelbos hebt hangen, haal die er dan af. Als je studeert, doorzoek dan je rugzak of boekentas en doe hetzelfde met de inhoud. Verwijder alle onnodige scherpe voorwerpen, waaronder linialen, geodriehoeken e.a. (als je ze niet gebruikt tijdens de les). Als je scherpe voorwerpen moet meenemen naast schrijfspullen voor school (liniaal, geodriehoek, hobbymesjes), regel dan een doosje dat op slot kan en bewaar ze daarin. Nog beter, vraag aan je professor of docent of je je benodigdheden voor de les in het lokaal mag achterlaten tot je naam is gezuiverd. Doe dit niet met de houding dat je paranoïde bent of bang bent om “betrapt” te worden, maar dat je oprecht al het mogelijke wilt doen om aan de rechter te laten zien dat je je aan het verbod houdt. Noem de naam van het meisje niet en geef haar niet de schuld van de situatie. Omschrijf in plaats daarvan het contactverbod als het symptoom van een misverstand omtrent je houding en je bedoelingen. Vergeet niet te zeggen dat dit tijdelijk is, dat je alles hoopt op te lossen tijdens de hoorzitting en dat je daarna weer de volledige verantwoordelijkheid neemt voor je schoolspullen.

Ten slotte, besef dat je als man in het familierecht schuldig bent tot je onschuld is bewezen. Dat is je doel hier; je onschuld bewijzen. Daar heb je overtuigende fysieke documentatie voor nodig zodat je haar leugens met meer dan alleen woorden kan weerleggen. Om de waarheid aan te tonen in het familierecht kun je nooit te veel documentatie hebben. Er kan het beste geen moment zijn tussen het ontvangen van het contactverbod (of het vernemen dat je een contactverbod gaat krijgen) en de hoorzitting waarin je je verdedigt tegen het permanent maken van het contactverbod waarvan je niet kunt bewijzen waar je was.

Enkele documentatiemethoden

 • Hou een dagboek bij
  Dit kan iedereen doen. Koop een goedkoop, dik notitieboek en gebruik het als logboek. Hou nauwkeurig bij in inkt wat je elk uur doet. Wees 100% nauwkeurig; schat niets in. Noteer zorgvuldig al het volgende onder elke datum:
  Hoe laat je wakker werd. Getuigen die kunnen bevestigen waar je was. Wat je deed, zelfs alledaagse dingen zoals je voorbereiden om naar je werk te gaan of tv kijken. Als je een internetdienst gebruikt waarvoor je moet inloggen, noteer dan hoe laat je in- en uitlogt.
  Hoe laat je naar buiten gaat. Je bestemming, route en reistijd. Getuigen als die er zijn.
  • TIP: Laat indien mogelijk getuigen de pagina in je notitieboek ondertekenen en dagtekenen als je hun aanwezigheid noteert. Maak er geen obsessie van (door het aan kennissen te vragen), maar vraag je vriendenkring en familieleden wel om deze concessie te doen.

Tijd van aankomst op je bestemming, je activiteiten daar en getuigen. Alle bezittingen die je bij je hebt.

  • NB: het noteren van je bezittingen is voor als je wordt gearresteerd, om je te helpen je spullen terug te krijgen en om te helpen voorkomen dat je ervan wordt beschuldigd iets bij je te hebben dat je niet bij je had.

Herhaal deze cyclus voor de volgende locatie en de locatie daarna, tot je opschrijft hoe laat je thuiskwam. Noteer indien mogelijk getuigen voor elke locatie, zelfs als ze geen deel uitmaken van je leven (bijvoorbeeld de kassier of caissière waarbij je afrekende op het tankstation, vooral als je daar vaak komt).
Zorg dat je elke avond noteert hoe laat je naar bed gaat.

 • Menselijk contact
  Dit kan ook iedereen doen. Zorg dat de werknemers van de zaken waar je komt positieve herinneringen aan je hebben. Wees positief en vriendelijk tijdens transacties. Glimlach zodra je binnenkomt, zeg hallo en zwaai naar de dichtstbijzijnde werknemer.
  Glimlach altijd en begroet de werknemers die je bedienen, bij naam als dat kan. Maak oogcontact. Dit is essentieel. De kans dat mensen zich iemand herinneren is groter als die persoon hen in de ogen heeft gekeken.
  Praat over koetjes en kalfjes (niet over je toestand, maar over het weer, plaatselijk nieuws, actualiteiten of je favoriete grappen voor alle leeftijden).
  Koop zelden gebruikte valuta zoals dollarmunten en tweedollarbiljetten bij de plaatselijke bank en betaal er overal mee. Als je altijd betaald met ongebruikelijke valuta, gaan de kassiers en caissières je herkennen als “de tweedollarkerel” of “de muntenkerel”.
  Draag shirts met felle, opvallende kleuren of grappige afbeeldingen. Draag een raar petje, bijvoorbeeld met dierenoren, of iets anders dat opvalt. Hou het wel binnen je normale karakter en hou het redelijk. Verander niets dat een rechter kan opvatten als iets dat in je nadeel werkt, hoe oneerlijk dat ook mag zijn, zoals een nieuwe tattoo, piercing of onnatuurlijke haarkleur.
 • Blijf in gezelschap
  Ga zo vaak mogelijk nergens alleen naartoe. Zorg dat je een geloofwaardige, betrouwbare getuige ter plekke hebt die in het geval van een beschuldiging heeft gezien waar je echt was en wat je echt aan het doen was.
  Dit kan alleen werken als je omgaat met mensen die geloofwaardig en eerlijk zijn, want haar advocaat gaat proberen ze onderuit te halen in de getuigenbank. Het is ook beter als beide geslachten vertegenwoordigd zijn als getuigen. Haar kant zal proberen elk geslacht op een andere manier in diskrediet te brengen.
  Ze zal andere mannen ervan beschuldigen je te helpen uit verwantschap of onder de invloed van een vermeende “buddy code” of “good old boys netwerk”.
  Ze zal je vrouwelijke getuigen ervan beschuldigen een seksuele relatie met je te hebben en dan beweren dat de vermeende relatie ze een reden geeft om voor je te liegen.
  Getuigen van beide geslachten maken het moeilijker voor haar om zulke beschuldigingen effectief te uiten.
  Vertrouw niet op gemeenschappelijke vrienden die jullie nog steeds hebben. Om te beginnen dwingt dat die vrienden om een kant te kiezen. Daar komt ook nog bij dat je ex ze kan gebruiken om je af te schilderen als iemand die tweedracht zaait. Erger nog: als één van die vrienden je ex gelooft of met haar meewerkt, kan hij of zij je in de steek laten als je hem of haar het hardst nodig hebt of je verraden door te liegen. Dit kan je op z’n minst enkele vriendschappen gaan kosten.
 • Bonnetjes en beveiligingscamera’s
  Ga nergens heen zonder een winkeltje in te gaan en iets kleins en goedkoops te kopen, of het tijdstip te noteren waarop je daar was. Vraag altijd om een bonnetje als je iets koopt.
  De meeste winkels en geldautomaten printen het tijdstip en de datum van de transactie op elk bonnetje dat je krijgt. Je kunt het beste naar filialen van winkelketens gaan, want die hebben daarnaast ook beveiligingscamera’s. Beelden van beveiligingscamera’s kunnen worden opgevraagd.
  • TIP – Als je ervan wordt beschuldigd het contactverbod te hebben overtreden en je moet bewijzen dat je op een plek was waar camera’s zijn, vraag die beelden dan zo snel mogelijk op. Sommige plekken “dumpen” deze vaak digitale beelden elke 30 dagen. De zaak geeft je de beelden mogelijk niet zonder dagvaarding, maar dat kan je advocaat regelen.

Onthoud waar de camera’s zijn op de plekken waar je vaak komt zodat je erin kan kijken als je binnenkomt en opnieuw als je vertrekt, zodat er geen vergissing mogelijk is over wanneer je daar was.
Bewaar al je bonnetjes en organiseer ze op datum. Dit kun je goed doen met een plastic portefeuille met tabbladen waar je normaal kortingsbonnen in bewaart. Bewaar ze niet in je auto, want sommige bonnetjes worden geprint op hittegevoelig papier en worden donker als je auto heet wordt in de zon.

 • Foto’s
  Koop een fototoestel als je dat nog niet hebt (bij voorkeur één waar een fotorolletje in moet), of koop een aantal wegwerptoestellen. Zoek er één die de datum en tijd op de foto zet, maar zit er niet te veel over in als je die niet kan vinden.
  Sta stil op verschillende momenten van de dag en fotografeer jezelf met je rug naar een herkenbaar deel van elke plek waar je stopt op je dagelijkse route. Hou het wegwerptoestel op armslengte en op jou gericht om het beeld enigszins te focussen en zodat je niet de hele foto vult. Wegwerptoestellen werken het best op een afstand van 1,2 tot 3,7 meter, waardoor de foto een beetje wazig wordt maar nog wel duidelijk te zien is dat jij het bent.
  Als je geen fototoestel kunt vinden dat de tijd en datum op de foto zet, maak dan zo vaak mogelijk foto’s waar ook een klok op staat om te laten zien hoe laat je op die locatie was.
  Als je ervan wordt beschuldigd op een andere plek te zijn geweest, heb je fotografisch bewijs van waar je echt was.
 • Sociale netwerksites
  Als je een telefoon met internettoegang hebt, doe er dan je voordeel mee. Zet een anoniem Facebook- of Twitteraccount op. Gebruik de privacytools van de sites om de account privé te houden. Koppel het nergens aan; het is alleen bedoeld om locaties, tijdstippen en datums mee vast te leggen. Straks vindt je ex het nog en gaat ze je ermee stalken.
  Gebruik je telefoon om te updaten waar je de hele dag door bent. Gebruik ook je telefooncamera en upload een foto van jezelf op elke locatie. Gebruik de geotag-optie van de site indien mogelijk. Maak er een gewoonte van om dit overal te doen.
  Als je een Blackberry hebt, download dan LittleBrother en stel deze app in op automatische updates… maar breng wel meer dan twee minuten door op elke locatie zodat de app genoeg tijd heeft om je in te checken en e-mails te versturen. Zet een account op dat je alleen gebruikt om jezelf te volgen. Doe niets anders met dat account.

Het is natuurlijk niet nodig om dit allemaal te doen, maar er moeten wel een aantal manieren op deze lijst staan waarmee je jezelf kunt volgen zodat je later, indien nodig, kunt bewijzen waar je was en wat je deed op elk moment van de dag als je vals wordt beschuldigd van het overtreden van het contactverbod.

Volg de instructies van je advocaat op. Als je twijfels hebt, bel dan je advocaat voor je iets gaat doen waarvan je niet zeker weet of het een overtreding is. Ga nergens vanuit. Dit terrein kan ingewikkelder zijn dan je denkt.

Neem wat mensen mee naar de rechtbank om je te steunen, zelfs als ze geen getuigen zijn. In dit groepje moeten zowel een vrouw zitten als iemand die ouder is dan jij. Mensen die zien wat er tijdens de hoorzitting gebeurt helpen de rechter om eerlijk te blijven. Het laat de rechter zien dat je niet alleen bent en dat wat er gebeurt in de rechtszaal wordt gezien en onthouden door mensen die jou kennen. Het is moeilijker om iets slechts te doen als er getuigen bij zijn die er later buiten de rechtbank over kunnen gaan praten. Zorg er echter wel voor dat je supporters zich niet verstorend of respectloos gedragen. Ze mogen niet te horen zijn als de hoorzitting eenmaal is begonnen, en daarvoor niet zo luidruchtig zijn dat ze twee rijen verderop duidelijk te horen zijn. Je vrienden moeten gekleed zijn alsof ze naar een bruiloft in een kerk gaan.

Maak geen drastische aanpassingen aan je uiterlijk tenzij je advocaat het zegt, maar komt wel netjes, schoon en georganiseerd voor de dag. Geen slordig voorkomen, geen stoppelbaard, geen onverzorgde baard en snor, of gekreukte kleren. Als je gezichtspiercings hebt, haal dan de piercings eruit die je makkelijk weer in kunt doen. Draag geen sieraden die door je kleren heen te zien zijn. Het doet er niet toe dat daar niets mis mee is. Dit is niet het moment om die strijd uit te vechten.

Kleed je alsof je naar het belangrijkste sollicitatiegesprek van je leven gaat, want dat doe je ook. Je gaat op gesprek voor de positie van verdergaan met je leven. Als je niet wordt aangenomen, blijf je vastzitten in de positie van mijn-ex-kan-me-elk-moment-op-laten-pakken.

Wees respectvol, meewerkend, waardig en bescheiden in de rechtbank.

Kijk niet naar je ex. Draai je gezicht of lichaam zelfs niet in de richting van haar deel van de rechtszaal. Hou je handen in elkaar gevouwen voor je en blijf ernaar kijken, behalve als de rechter tegen je praat. Kijk in dat geval naar de rechter. Kijk weer naar je handen als je niet met de rechter praat. Wat voor geluid er ook uit de richting van je ex komt en hoe luidruchtig of levendig ze ook wordt, blijf naar je handen of naar de rechter kijken. Hou een notitieblok en potlood bij de hand om aantekeningen te maken tijdens de hoorzitting.

Zeg alleen iets als dit van je verwacht wordt. Je advocaat heeft een reden om er te zijn. Laat hem of haar dat werk doen. Als je iets dwarszit tijdens de verklaring van een andere getuige, geef dit dan zachtjes door aan je advocaat als hij of zij naast je zit zodat hij of zij kan beslissen hoe dit het beste op te lossen valt. Als je advocaat niet naast je zit als je iets moet zeggen, schrijf het dan op en laat hem of haar de aantekening zien als hij of zij weer naar je toe komt.

Als de rechter je een vraag stelt, geef dan zo kort mogelijk antwoord. Geef alleen feiten. Maak geen gebaren. Geef geen meningen. Geef de rechter geen reden om te denken dat je geen respect voor hem of haar hebt.

Geef vooral geen mening over iets dat je ex, de rechtbank of “het systeem” je heeft aangedaan, hoe gerechtvaardigd die mening ook is.
Ga niet diep in op je antwoorden. Dwaal niet af met extra informatie. Alles wat je zegt, kan en zal tegen je worden gebruikt.

Slijm niet, maar wees oprecht, respectvol en eerlijk.

Lieg niet, ook niet als je bang bent dat je een slechte indruk maakt als je de waarheid vertelt. Als je op maar één leugen wordt betrapt, helpt dat je verdediging om zeep. Je geloofwaardigheid wordt verwoest. Je dagboek wordt waardeloos. Zelfs de geloofwaardigheid van je getuigen lijdt dan onder hun associatie met jou.

Als je vragen mag stellen en iets wilt vragen, vraag dat dan met respect op een niet-beschuldigende manier. Geef de rechter, de rechtbank of het systeem nergens de schuld van. Een rechter vat dat op als respectloos gedrag en dat gaat ten koste van je geloofwaardigheid.

Als je als getuige wordt ondervraagd door de advocaat van je ex, blijf dan respectvol, blijf kalm en blijf stilzitten. Hou je handen in elkaar gevouwen op je schoot. Kijk ook nu niet naar je ex. Hou je ogen gericht op de persoon die tegen je praat, tenzij hij of zij expres dichtbij je ex gaat staan. Kijk in dat geval naar je eigen advocaat. Dit herinnert je er in ieder geval aan dat je er niet alleen voor staat.

De advocaat van je ex zal proberen je kwaad te maken. Als je je stem verheft, meer handbewegingen maakt of je gefrustreerd gedraagt, kan de tegenpartij aantonen dat je agressief bent, ook al reageer je op agressie die tegen jou is gericht.
Haal even adem voor je een vraag beantwoordt. Dit geeft je advocaat de kans om bezwaar te maken als de vraag ongepast is. Het geeft je ook de kans om je zelfbeheersing terug te krijgen als de vraag op een opruiende of beledigende manier wordt geformuleerd.

Behoud je waardigheid, of je nou wint of verliest. Ga niet een feestje vieren of kwaad worden. Beide reacties maken een slechte indruk op de rechtbank en kunnen tegen je worden gebruikt in eventuele latere juridische zaken.

Ga er niet vanuit dat alles voorbij is als je wint. Blijf defensief leven alsof het verbod wordt gehandhaafd voor het geval je te maken hebt met een vexatioire eiser, in ieder geval lang genoeg om vast te kunnen stellen dat je ex dit niet nog een keer gaat doen. Dat een contactverbod is afgewezen, betekent niet dat ze niet gelijk terug kan gaan naar de griffier om een nieuwe aan te vragen. Ik heb minstens één vrouw dit 5 keer zien doen voordat de ex die ze ermee mishandelde gerechtelijke stappen tegen haar ondernam.

Handhaaf op z’n minst meerdere maanden je gewoonte om bewijs te verzamelen van wat je doet. Blijf je dagboek bijhouden, blijf je bonnetjes bewaren en blijf met andere mensen ergens naartoe gaan. Je hebt deze voorzorgsmaatregelen misschien niet nodig, maar je kunt het beter onnodig doen dan dat je ze nodig hebt, maar het niet hebt gedaan. Doorloop in de tussentijd met je advocaat het hele proces om je strafblad te wissen/wijzigen om aan te geven dat je geen contactverbod hebt, aangezien dat kan opduiken in verschillende antecedentenonderzoeken.

Ga er ook niet vanuit dat alles voorbij is als je verliest. Als je vindt dat je ten onrechte een contactverbod hebt gekregen, praat dan met je advocaat over een hoger beroep. Blijf je gedragen zoals je deed toen het eerste verbod van kracht was en documenteer elke keer dat de aanvrager jou, je vriendenkring of familieleden lastigvalt, waaronder pogingen van de aanvrager van het contactverbod om je te benaderen, te bellen of op wat voor manier dan ook contact met je op te nemen. Bereid je voor op een lange strijd, maar geef het niet op als je gelijk hebt. Hoe meer mensen het opgeven, hoe meer mensen gaan denken dat ze ermee weg kunnen komen.

Als wat je net hebt gelezen je bevalt, overweeg dan alsjeblieft om een patron van Hannah Wallen te worden. De Brigade loopt op donaties van lezers zoals jij.

Facebooktwitterredditpinterestmailby feather

About the author

Reader Submission

Honey Badger Brigade publishes select reader submissions which are in line with our submissions policy. Publication does not constitute endorsement of the statements contained in published posts. Intellectual debate is greatly encouraged. Submissions may be sent to submissions@badgerpod.com
Avatar art by Daniel Vancise, dvancise_arts on instagram, vantooner on youtube

By Reader Submission

Listen to Honey Badger Radio!

Support Alison, Brian and Hannah creating HBR Content!

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Tags

Meta

Follow Us

Facebooktwitterrssyoutubeby feather